Dugnad

Klubbens livsnerve er frivilligheten. Uten den, ingen klubb. Hver søndag fra september til april har vi ansvar for kamphelger. I tillegg arrangerer vi regionale Temaserie-runder, Loppetassen, Mini-runder og nasjonale tiltak som Bring. En vesentlig del av klubbens inntekter stammer fra alle disse arrangementene.

Dugnadsinstrukser for Ski IL Håndball 2024/2025


Hallansvarlig

Velkommen til dugnadsvakt som hallansvarlig og Fair Play-vert!

Som hallansvarlig og Fair Play-vert har du ansvar for gjennomføringen arrangementet. Dine viktigste arbeidsområder vil være å sikre og ivareta sikkerheten i hallen, både for utøvere, dommere, besøkende og dugnadspersonell.

Det skal være en hallansvarlig og Fair Play-vert i regi av Ski IL Håndball på alle arrangement. Vedkommende skal være godt synlig og sikre at arrangementet og kampene gjennomføres i Fair Play-ånd, - på og utenfor banen. Du skal derfor ha på en Fair Play-vest, som du får av tilsynsvakt. Om det ikke er tilsynsvakt til stede, ligger den i kasse sammen med iPad og iZettle.

Ved oppstart skal hallansvarlig i samarbeid med tilsynsvakt påse at sekretariat, kiosk og salg av billetter blir satt opp slik at alt fungerer under arrangementet.

Gi alle som kommer på dugnad blå arrangementsvester.

Brannansvar
Tilsynsvakten har branninstrukser som du får ved ankomst. Alle som er på vakt skal være klar over sitt ansvar ved brann. Påse derfor at alle som har vakt har fått, lest og skjønt hva som skal gjøres hvis brannalarmen går.

Arbeidsoppgaver under vakten
Påse at vaktrutinene blir fulgt og bistå de andre ved behov.

Kiosken
Følg med at kiosken har nok varer fremme og hjelp til med å fylle på fra boden:
Brus, kaffe og kaffekopper, se i brusskapet fra boden. Følg med på når siste kamp er og hjelp kiosken i å beregne spesielt kanelsnurrer og pølser slik at vi ikke sitter igjen med masse varer når siste kamp er ferdig. Salg på Vipps skal ikke slåes inn på iPad. Det er kun kortbetaling som skal registreres der. Vi tar ikke mot kontanter.

Kiosk

Dette er en av våre viktigste inntektskilder, så her er det viktig at det ser innbydende ut og at det «bugner» av varer.

Vafler og kaffe er helt klart noe av det vi tjener mest på, og det vi selger desidert mest av. Vafler og kaffe er noe som skal produseres gjennom hele arrangementet. Litt svinn på dette ved slutten av dagen er OK.

I oppstartsfasen:

  • Start med å sette på kaffe, det går mye av dette så bare å trakte i vei
  • Ta ut kanelboller fra fryseren og sett de 9 stk på hver plate slik at de kan tine i 20 min før steking – start steking når de er klare ca 200 grader i 15 min midt i ovnen, men stek de godt da det ikke er godt at de er råe. Det går mye av disse så bare å sette i gang😊
  • Start å lage vaffelrøre og start stekingen med det samme.
  • Sett på pølsekokeren og legg godt med pølser oppi, de bruker en stund på å varme seg. Bruksanvisning for denne henger på veggen i kjøkkenet. Pølser og lomper ligger i kjøleskapet. Dette kan være varer som allerede har vært fryst. Så ikke fortvil hvis lompene har gått ut på dato. Vi tar ut varene fra fryseren på fredag.
  • Brusskapet skal være fylt opp, men be tilsynsvakten vise deg hvor bruslageret er slik at du kan fylle på av det som mangler.
    I boden ved labben kan det også stå brus, bla kald brus i kjøleskapet.
    Kald brus = glade kunder, fyll på underveis. Bruk evt kjøleskapet i boden ved labben
  • Syltetøy med skje, ketchup og sennep settes på trillebordet utenfor kiosken.


Tilsynsvakten/hallansvarlig gir deg iPader og iZettler slik at dere kan begynne å selge med det samme folk kommer.

Kun kortsalg skal slås inn på Ipad, ikke Vipps og vi tar ikke kontanter.

Husk at innimellom må noen rydde på border og tømme flasker slik at det ser hyggelig ut😊
Tilsynsvakten viser dere hvordan flasker tømmes og legges i poser i rommet nederst i gangen mot Bane 2.

Vurder hvor mange kamper som er igjen i forhold til steking av kanelsnurrer og pølser, svinn på kaffe og vafler er OK, men vi må prøve å begrense svinn på «kjøpevarer»

I sluttfasen:

  • Alt utstyr som vaffeljern, pølsekoker, kaffekanner o.l. skal vaskes når dagen er omme.
  • Brusskap fylles opp
  • Bord vaskes og stoler settes opp
  • Vaskemaskinen settes på slik at det er rent dagen etter – husk å trykk start 2 ganger for å sette den i gang.
  • Søppel tømmes i container mellom Ski Alliansehall og Ishallen
  • Ipader og Izettler gis til tilsynsvakten slik at det kan lades (oppgjør gjøres ikke)
  • Gitteret tas ned og kiosken forlates slik den var når dere kom😊

Lykke til med arrangementet!

Billett

Dette er den største inntektskilden til klubben vår. Det er derfor kjempeviktig at du følger godt med og passer på at alle betaler for inngang.

Før hallen åpner vil du få utlevert iPad med iZettle av hallansvarlig/tilsynsvakten. Vippsplakat og prisplakat står ferdig og den kan du hente i kiosken. Ta på deg blå arrangementsvest.

Priser

  • Dagsbillett voksen koster kroner 70,-
  • Barn under 18 år kommer inn gratis

Publikum kan betale med vipps eller kort. Det er kun kortsalg som skal registreres på iPad. Noen har gratis inngang med adgangskort fra Norges Håndballforbund og/eller Ski IL Håndball.

Hvis du trenger å lade iPad eller iZettle, kan du ta kontakt med hallansvarlig/tilsynsvakt.

Når billettsalget er avsluttet, leverer du iPad og iZettle til hallansvarlig. Bli med å rydde opp anlegget slik at alle kommer seg fort hjem etter endt vakt. Hallansvarlig gir beskjed når du kan tre av.

Lykke til med arrangementet!

Sekretariat

Velkommen til dugnadsvakt i sekretariatet!

Før kampstart:

  • Hent iPad som skal brukes til resultatregistrering samt grønn banekasse med scoreboard, instrukser o.l. som står på tilsynsvaktkontoret.
  • Hvis du tar over vakten etter noen, står dette allerede oppe nede på den banen du skal sitte.
  • Be om hjelp fra tilsynsvakten hvis du trenger bistand til å sette opp ev. bruke scoreboard/iPad til resultatregistrering
  • Instrukser om hvordan du skal bruke det ligger i permen i den grønne kassen
  • Hils alltid på dommerne og trener/lagene som skal spille da har du lagt grunnlaget for en god stemning mellom dere.
  • Del ut et grønt timeoutkort til hvert av lagene (11år og oppover skal dere dele ut 1 timeoutkort til hvert lag, 2 div og oppover andre regler vedr ant timeoutkort)
  • Før kampen, fra 13 og oppover skal lagleder fra hvert lag signere på Ipaden (liveregistrering)at spillerstallen er riktig. Det er kun de som står på kamprapporten som skal oppholde seg på benken. Inkl trenerne.
    Under kampen skal kun 1 trener stå, med unntak av innbytte.

Bli med å lag en god stemning på banen mellom alle parter:

  • I Ski IL Håndball skal alle respektere spillere, trenere, dommere og spillets regler

Vi skal vise respekt for laget, lagkamerater og motspillere
Ski håndball har null toleranse for mobbing på og utenfor banen

  • Vi ønsker at dere tar dere litt ekstra av dommerne. Vi er avhengig av dem for å spille kamper og dessverre får de alt for lite respekt og ros. Gi de gjerne positiv tilbakemelding og slå ned på all oppførsel som ikke er hyggelig.
  • Hører dere rop og oppførsel som ikke passer seg, er det lov å si ifra. Spesielt med tanke på tilrop til dommerne. Er det veldig upassende oppførsel ønsker vi en tilbakemelding fra dere til dagligleder@skihandball.no om hvilke kamp og hvilket lag det gjelder.
  • Norges Håndballforbund har følgende verdier: Innsatsvilje, Begeistring, Respekt og Fair play. Nettopp Fair play har betydning for alle som deltar og følger håndballsporten.

Under kampen:

  • Start kampen så presis som mulig og ha kontakt med dommerne under hele kampen slik at dere er for eksempel enige om ant mål o.l.
  • Dommerene vil alltid gi dere signal når de er klare for å starte, de vil aldri (skal ikke) starte før dere gir signal tilbake at dere er klare.
  • Ved to minutter og time out skal dere stoppe tiden og registrere hendelsene på scoreboard og iPad. Dommerne gir signal når de er klare til å starte kampen igjen.
  • Når en spiller får to minutter, skal dere passe på at denne spilleren ikke går på banen før utvisningstiden er ute. Dere skal også påse at treneren (ev. spilleren selv) vet når de kan gå ut på banen. Virker ikke tavla på 2 min, ligger det lapper i sekretariatskassa hvor dere kan skrive tid ut og inn.
  • Begge dommerene kvitterer for mål ved å holde 1 arm opp i været og blåse tydelig i fløyte eller 2 ganger. Fra 13 og oppover vil dere også se dette ved at kampen startes ved midtbanen.
  • 12 år og nedover har ikke avkast etter mål.
  • Dere har ansvar for at innbytte skjer på riktig sted. Usikker på hvor dette er? Hør med dommerne. I kamper under 18 år kan man kun bytte når laget har ballkontroll, det vil si i angrep. Et viktig unntak: Keeper kan bytte når som helst.

Ved feil bytter skal dere gjøre følgende:

  • Under 13 år informer dere lagleder om feil bytte slik at de lærer å ta riktig innbytte.
  • Fra 13 år stopper dere tiden, gir signal til dommerne og informerer dommerne om feilen. De ilegger så trener progressiv bestrafning (2 min) – dvs. en spiller må tas av banen i 2 min. Treneren velger selv hvilken.

Sekretariatet har en egen teknisk sone. Trenere skal kun inn i denne sonen når de legger time out-kortet. Når treneren har gått inn i teknisk sone og lagt ned time out-kortet, skal sekretariatet som umiddelbart stoppe tiden. Dere gir så signal enten med fløyte eller signalhorn (hvis dette virker). Dere holder time out-kortet opp eller viser tegnet for time out. I Ski alliansehall er det en egen time out-knapp hvor tiden teller ned (1 min).

Time out-reglene er som følger:

  • En timeout pr omgang fra 11 år og oppover.
  • 2. divisjon og høyere har en per omgang, samt én ekstra som de kan de kan ta når de ønsker.
  • Om andre time out i 2. omgang blir tatt i løpet av de fem siste spilleminuttene, kan de ikke benytte seg av tredje time out.

Sekretariat er ansvarlig for å ta tiden i time out. En timeout er ett minutt. Når 50 sekunder har gått, skal dere gi ett signal slik at lagene gjør seg klare. Det er dommerne som starter kampen igjen.

Spillregler, ballstørrelse og kamptid per årsklasse finner du i sekretariatpermen under sesongen 23/24.

Etter kampen

Når kampen er ferdig skal

  • kamprapporten signeres med PIN av dommer i alle kamper, samt av lagledere for hvert lag i NHFs serier. Dette gjelder kun fra 13 års kamper og oppover

PIN-kode får dommere (og lagledere) ved å logge inn i app'en Min Håndball og gå inn i Profil-siden. Veiledning på hvordan dette skal gjøres ligger i permen.

Lykke til med å sitte i sekretariatet 😊